Osa III Lean-johtaminen käytännössä


Tänään mietimme rajojen rikkomista. Tänään ajattelemme, digitalisaatio on mahdollista. Uutta ei voi tulla tilalle, jos entisestä ei luovu. Olemme työttömyyden kasvussa Euroopan nopein. Helsingissä on 42 300 työtöntä, yhdessä kaupungissa. Kilometrin välein laitettuna he riittäisivät maapallon ympäri. Vuodessa pitkäaikaistyöttömien määrä on kaksinkertaistunut.

Meillä on maailman parhaat työttömät, korkeakoulutetut diginoviisit. Olemme saavuttaneen koulutuksessa mainioita asioita. Istumme yhden kolmasosan koulun penkillä. Kouluissa, joissa ajasta jälkeen jääneet opettajat opettavat luokkamuodossa. Maailmassa eniten olemme saaneet vanhuksia kellistettyä vaaka-asentoon. Miljoona 63-vuotiasta tai siitä yli elää aktiivista elämää. Ainoastaan 50 000 heistä on kellistetty vaaka-asentoon.

 Eläkkeelle jäänyt sairaanhoitaja ansaitsee enemmän, kuin tällä hetkellä töitä tekevä K-kaupan kassa. Elämme maailmassa, jossa työelämä on murtunut. Menemme kohti ajasta ja paikasta riippumatonta työkulttuuria. Kun ryhdymme leanaamaan, niin emme voi tehostaa sitä prosessia, jolla terveet 63-vuotiaat on saatu makuuasentoon. Emme voi tehostaa prosessia, joilla ihmisiä esim. kuljetetaan koulutuksiin. Mitä siis leanaamme? Ei tehdä tehokkaammin niitä asioita, joita on tehty tähän asti. Meidän pitää miettiä sitä, miten voidaan tehdä paremmin ja fiksusti.

Kenen mielestä Jämsän kaupungin organisaatiossa oleva resurssi ja osaaminen on täydellisesti allokoitu? Paikalla on 35 henkeä ja jos kaikki keksivät 10 asiaa, jotka voidaan tehdä fiksummin suuntaamalla olemassa olevia resursseja asiakashyödyn näkökulmasta, niin meillä on 350 asiaa päivän päätteeksi. 200 heti käyttöön, 50 seuraavaa 21 päivän aikana, 50 seuraavaa 105 päivän aikana ja 50 pitkällä tähtäimellä.

Miten, milloin, missä? Esim. verkossa vai fyysisessä ympäristössä, työpaikalla, kotona? Missä olet kaikista kekseliäimmällä tuulella?

Ihmiset muuttavat työstä työhön ja työttömästä työttömäksi. Miksi ihmiset muuttaa? Kolmesta syystä. Yksi tekijä on itsenäistyvät nuoret. Ihmiset menevät kouluun ja itsenäistyvät. Toinen tekijä on parempia elinoloja etsivät ihmiset. Alle 40-vuotiaat lapsiperheet. Kolmas tekijä on paluu-omille-juurille -muutto.

Miten saamme 100 Imatralta pois haluavaa pysymään Imatralla? Valittava mitä halutaan saada aikaan, mikä on kohderyhmä ja mitä lähdetään tekemään. Meidän on pystyttävä segmentoimaan. Millaisia ihmisiä pois haluavat ovat? Lapsiperheitä. Yksi perhe kilauttaa kunnan kassaan 40 000€ vuodessa. Taloa rakentavan lapsiperheen ympäristövaikutus on 2 henkilötyövuotta. Naiset pääosin päättävät paikan, jossa asutaan. Selvitettiin, mistä naiset pitivät ja tulos oli puutarhaus.

Talous on toiminnan tulos. Talous ei ole erillinen prosessi.

Täydellinen laatu ei riitä mihinkään. Täydellisen laadun tavoittelu on pahinta resurssihukkaa. Täydellisen oikeellisuuden tavoittelu on resurssihukkaa.

Nopeasti muuttuvassa maailmassa pitää olla uusia ideoita. Vuosi sitten maailma oli ihan erilainen. Puoli vuotta vanhda idea tarkoittaa jumiutumista omaan vanhaan ideaan. Työntekijöiden osallistaminen tarkoittaa sitä, että he kokeilevat käytännössä niitä asioita, joita he näkevät tarkoituksenmukaisiksi. Olemme liian varovaisia. Tarvitsemme rohkeutta kokeilla erilaista.

Kunnallisessa kulttuurissa /julkisessa sektorissa ajatellaan, että kehittäminen on ylimääräistä. Meidän pitää rakentaa Jämsästä attraktiivinen solu, joka vetää virtauksia puoleensa. Kyse on siitä, millaisia kertomuksia kerromme ja millaisia tarinoita luomme. Meillä on ilmaiset markkinointikanavat käytössämme. Älkää tehkö markkinointiviestintää vaan tehkää kertomuksia.

Muistakaa alla olevat asiat. Muistakaa, että paskasta prosessita automatisoiden tulee pelkästään automatisoitu paska prosessi.
 Leanauksen viisi ydinkonseptia:

 • Arvon määrittämisen perustuminen asiakkaan näkemykseen
 • Arvoketjun tunnistaminen ja kaiken arvoa tuottamattoman toiminnan poistaminen
 • Arvoketjun perustaminen asiakkaan tarpeisiin perustuvaan imuohjaukseen
 • Työntekijöiden osallistaminen kehittämiseen
 • Toiminnan jatkuva kehittäminen
Arvoa tuottamattomat toiminnot:
 • kuljetukset
 • varastot
 • liike
 • odotusaika
 • ylituotanto
 • yliprosessointi
 • viallinen tuote
Onko joku teistä tehnyt töitä työajan ulkopuolella? Onko joku tehnyt innovaation työajan ulkopuolella?

Tässä maassa tiedottamisen aika on ohi. Emme pysty hallitsemaan tietoa.

Vuorovaikutuksen kenttä:


Vanhuspalvelussa on tasan yksi asiakaslähtöinen prosessi: elämä. Hän omistaa tämän prosessin. Vanhuspalvelu on elämysten tuottamista. 

Palveluista siirrytään vuorovaikutuksen kenttiin. Osin digitaalisiin, osin fyysisiin. Koulu on uskomaton vuorovaikutuksen kenttä, jossa ihmisen sosiaalinen pääoma kasvaa. Sosiaalinen pääoma tarkoittaa luottamusta sinuun itseesi, luottamusta siihen, että minä pystyn siihen. Toinen pääoman muoto on taloudellinen pääoma, jonka tarkoituksen jokainen jo tietääkin. Kolmas pääoman laji on osaaminen. Osaaminen on teidän keskeinen pääomalaji. 

Ravintolatyö tehdään iltaisin ja viikonloppuisin. Ravintolatyötä tekevät ne ihmiset, jotka eivät pidä aamuheräämisesta, ovat vilkkaita, pitävät myöhään valvomisesta jne. Maaillma on muttunut.

LOUNASTEHTÄVÄ: Herrat pyytävät kolme leidiä mukaansa lounastehtävälle. Saa ottaa myös neljä daamia.  Näissä ryhmissä tehtävänä on ideoida asioita, joita voi toteuttaa heti. Siis huomenna. Vähintään 10. Sen lisäksi 21 päivässä toteutettavia juttuja vähintään 10 ja 105 päivässä toteutettavia vähintään 10.

Mitä olette tänään oppineet?
 • Säännöt hittoon!
 • Täydellinen laatu ei riitä mihinkään, asiakkaan odotukset on ylitettävä. Ei täydellistä laatua!
 • Uskalla innostua, älä kysele!
 • Perheessä vaimo päättää sen, missä asutaan!
 • Tuossa avauspuheenvuorossa muotoilit käsitteen ajastaan jälkeen jäänet opettajat. mihin perustuu, täsmennätkö?
 • Kertokaa tarinoita ja heittäytykää naurettaviksi, sillä on helposti saada anteeksi, kuin lupa!
 • Meidän pitäisi kiinnittää enemmän huomioita innostajiin levittääksemme positiivista innostusta
 • Kehitys ja muutos vaatii luopumista

Ei toimipisteitä puoliksi, vaan neliöt puoliksi! 
Jämsällä on mielenkiintoisia juttuja, kuten Länkipohjan palvelutalo. Antakaa muutamalle innovatiiviselle ihmiselle mahdollisuus tehdä siellä mitä vain. Paikkana se on uskomaton. Hyvinvointihotelli -ajattelulla. 

Purkukierros:

Kiitos paljon tästä päivästä!
Aina on olemassa tie
Lisäarvo käyttöön heti
Johan kolisi
Olipa aivomyrsky valtava
Ei alkuunkaan tylsää
Hyvä, että löysin perille, vaikka olin ensin hukassa
Terveellistä ravistella
Tarvitaan heittäytymistä
Uskalla aloittaa
Uskalla muuttaa
Uskalla kyseenalaistaa
Tulevaisuutta päin
Pois pönötyksestä
Kyllä se tästä
Luodaan rohkeita tarinoita
Vuorovaikutusta tarvitaan
Onneksi ennakko-ohjelma ei pitänyt paikkaansa
Innostava ja erilainen kouluttaja
Seuraavaa kertaa odottaen
Muutos tehdään yhdessä
Muutos lähtee itsestä
Tulin, vaikka en ilmoittautunut
Erittäin hyvää stand-up -komiikkaa
Miten poistamme hukan?
Asiakasymmärrystä lisää
Kannusta toveria taiston tiellä!
Luottamus pelastaa

Jämsän askeleet
 

1 kommentti:

 1. Juttuja mitä voidaan tehdä huomenna (LEAN)

  Herra-Stenlund johdatti meidät lounastehtävän pariin. Ihan tavoitteet eivät toteutuneet, mutta aika hyvä tulos silti.

  1. Unohda vanha ajattelu ja vapaita luovuutesi
  2. Twiitataan positiivisia tarinoita
  3. Tsempataan johtoryhmää
  4. En valu mukaan ankeuttajiin
  5. Uskallan kokeilla ja pyytää anteeksi
  6. Lisätään yllätys jälkiruoka vanhuksille
  7. Kiitän kollegaa hyvästä työtä
  8. Pienistä idea puroista kasvaa iso virta huomenna
  9. Tontin ostajan palkitseminen
  10. Yammeriin tonttitilanne ryhmä johon päivitetään statusta

  Seuraavan 21 pv kuluessa
  • Tarinoita blogiin esim. Miksi kaavan tekeminen kestää niin kauan?
  • Valmiussuunnitelma valmiiksi.
  • Maanpoliittinen periaateohjelma politiikoille pureskeltavaksi.

  Seuraavan 100 pv kuluessa
  • Siilot ylittäviä menetelmiä strategian jalkauttamisessa

  VastaaPoista